Ved månedsskiftet maj/juni var Kaj, Kurt og jeg en tur på Helgoland
Dag 1. I stedet for den slagne vej ned ad motorvejen, kørte vi via Silkeborg og Ikast til Skjern hvor vi gjorde ophold på Skjern Enge.
Vi fortsatte sydover via Esbjerg og Ribe og havde stop ved Ballum Sluse hvor vi spiste frokost. Vi tog os denne gang ikke tid til Margrethe Kooget, men havde et lille ophold ved Calle inden vi fortsatte vor vej.
Næste stop blev Roter Haubarg (røde høbjerg) en Nordfrisisk marskgård fra 1647, eftermiddagskaffen blev indtaget her og så fortsatte vi til dæmningen og slusen ved Ejderen – Eidersperrwerk – et kæmpe anlæg indviet i 1973. Her på de græsklædte skråninger yngler masser af havterner og hættemåger. Ternerne er meget vagtsomme og forsvarer æg og unger med hidsige angreb, det er kommet bag på mangen turist.
Tiden var ved at løbe fra os og vi måtte skynde os at køre til vores vandrehjem i Heide. Da vi havde indtaget vort værelse, gik vi på jagt efter noget aftensmad.
Hele dagen havde vi varmt sommervejr.
Dag 2. Vi spiste morgen mad og fik pakket sammen for at køre til Büssum, det er herfra færgen til Helgoland sejler. Da vi kom ud til bilen, viste det sig at en lastvogn med bygningsmaterialer holdt lige bag os. Vi bad ham flytte sig så vi kunne komme ud. Svaret var ja om en time når jeg har læsset af, det betød at vi ikke nåede dagens eneste færge! Det forklarede vi og han var da ligeglad. Det endte dog med at han flyttede sig lidt længere til siden og op i indkørslen så bilen ved siden af os kunne køre væk og vi derefter kunne vride os ud – og vi nåede færgen.
Kl. 9.15 sejlede vi ud – endnu en flot sommerdag – og nåede efter en rolig overfart Helgoland efter 3 timers sejlads. Som sædvanlig bliver man sejlet i land i store motorbåde.
Vi travede ud til vandrehjemmet og fik tjekket ind og derefter spiste vi vores medbragte frokost. Det var nu blevet tid at udforske øen og fuglelivet. Nær vandrehjemmet finder man en trappe på 256 trin der føre op på Oberland hvorfra man kan gå rundt langs fuglefjeldene og se rider, lomvi og suler. Især sulerne kommer man tæt på og kan iagttage deres parringsdanse og flyveopvisninger. Det er ganske fascinerende og underholdende.
Vi brugte megen tid langs klipperne, men nåede også en tur gennem byen både på Oberland og Unterland og ned til havnen.
Efter aftensmad på vandrehjemmet, gik vi en tur ind til byen og fik en hyggeøl.
Dag 3. Vi ville gå en tidlig tur inden morgenmad og se de røde klipper og fuglelivet i morgenlyset, desværre var der tæt tåge, det gav selvfølgelig en speciel stemning – men ikke gode billeder.
Efter morgenmad, travede vi af igen, vi havde pakket og sat både madpakke og bagage på vandrehjemmet. Vi gik denne gang ind til byen og rundt langs havnen. Undervejs måtte vi hoppe til side for løbere, denne dag var der nemlig både maraton og stafetmaraton på hele øen, både i de stejle gader, ad trapperne og stisystemet i højlandet. Start og mål var på havnen.
Det var stadig tåget, så efter at have været i de forskellige kroge af byen og langs klipperne nok en gang og kigget på sulernes travle liv, vendte vi tilbage til vandrehjemmet og spiste vores frokost inden vi hankede op i bagagen og drog mod havnen, der var endnu god tid til vi skulle sejle, så vi nåede en øl på et af de hyggelige udskænkningssteder. Vi gik i god tid ned på havnen og ventede der hvor vi var sat i land, mærkeligt nok var der ikke mange andre mennesker der. Vi havde set et par af bådene. Vi besluttede så at kigge længere omme på havnen og sandelig… af en eller anden grund skulle vi sejles ud fra et andet sted på havnen.
Vi fik endnu en rolig overfart, men i mere grumset vejr en gårsdagens. Godt vi var effektive i går. Vi var tilbage i Büssum 18.15 og fandt bilen igen. Vi havde nu en lille times kørsel til vandrehjemmet i Tönning. Da vi nåede frem, var værten gået hjem men sat en seddel i receptionen at vi skulle ringe til ham. På den måde blev vi guidet frem til vores værelsesnøgle og aftalt omkring betalingen og morgenmad.
Da vi havde indtaget vort værelse, gik vi i byen for at finde noget aftensmad.
Dag 4. Vi pakkede sammen og spiste morgenmad. Det var endnu en overskyet dag, det var der jo ikke noget at gøre ved for vi skulle alligevel til Bergenhusen og se de mange storke der boer her, der var kun en halv times kørsel. Efter at travet landsbyen rundt og set de fleste af rederne, drak vi formiddagskaffe med udsigt til stork.
Vi kørte nu endnu en halv time nordpå hvor vi så et spejdercenter Kurt kendte til, vi spiste frokost på det grønne område.
Nu gik det atter nordover via Kruså og det første stykke ad den gamle A10 og bageren i Hadeslev inden vi satte hjulene på E45. Vi havde en kaffepause undervejs og nåede Aalborg/Gistrup inden aftensmaden. Jo længere nordpå vi kom, jo mere sol og jo varmere blev det. Omkring Aarhus var vi tæt på 30 grader, i Bergenhusen havde vi 18 grader.
Tak for en god tur